1 اردیبهشت 1404 22:25

وجه تسمیه

 

در خصوص وجه تسمیه شهر بر اساس نظرات ریش سفیدان و معتمدان محلی و براساس اسناد تاریخی موجود ساکنین شهر در حدود ۲ قرن پیش در منطقه باباجق در ۲ کیلومتری غرب لطف آباد کنونی ساکن بوده اند، باباجق بنا به گفته قدیمی ها و بررسی منابع تاریخی از نام بابا علی بیگ از حکمرانان قدیم لطف آباد گرفته شده است.
پس از ویرانی باباجق بر اثر زلزله، شهر لطف آباد کنونی در زمان سلسله قاجاریه به دست لطف علی خان چاپشلو ساخته شده و به نام او لطف آباد نامگذاری گردیده است.

تاریخچه و پیشینه شهر

در خصوص پیشینه این شهر می توان گفت، شهر لطف آباد، شهری کهن است و سابقه تاریخی شهرنشینی در این منطقه به ۷۰۰۰ سال قبل می رسد.
قدمت شهر براساس گفته ریش سفیدان و بزرگان به دوره اشکانیان می رسد که سلوکیان را از ایران راندند و در حدود ۵۰۰ سال به مناطق وسیعی از دنیای آن زمان حکومت کردند.

این شهر در سال ۳۱ ه.ق توسط مسلمانان فتح شد.

لطف آباد همچنین خواستگاه نادرشاه افشار و ججوخان مبارز دوران تسلط روس ها از روستای ترک زبان حصار می باشد.
نادر شاه افشار پس از رهایی از بند ترکمنان به محض ورود به دشت خاوران به عنوان تفنگچی به استخدام حاکم لطف آباد قدیم ( باباجق)؛ (بابا علی بیگ) در می آید و بابا علی بیگ نظر به قابلیت و توانمندی نادر افشار؛ دختر خود خورشید خانم را به عقد نادر در می آورد ( کاخ خورشید از ابنیه بازمانده از دوره افشار که به دستور نادرشاه افشار ساخته شد به نام همسر ش کاخ خورشید نام نهاده شد.)بعد از مدتی با فوت خورشیدخانم بابا علی بیگ دختر دیگر خود را به عقد نادر افشار در میآورد. بهنگام فوت بابا علی بیگ نظر به قابلیت های نادر در همه امور با وجود اینکه بابا علی بیگ چندین پسر داشته ولی حکمرانی را به دامادش نادر شاه تفویض میکند و از این زمان هست که نادر با تکیه به توانایهای فردی و سربازان وفاداران دشت اتک با سر باز گیری از همه اقوام محلی از جمله ترک و کرد و دیگر اقوام ساکن در منطقه وایجاد اتحاد و وفاق بین اقوام لشگر و سپاه منسجمی تدارک میبیند و از این زمان است که در تواریخ نادر به عنوان یک حکمران توانمند که تهاجمات ترکمنان را دفع واماده نقش افرینی در تاریخ این زاد بوم نامی درخشان از خود بجای میگذارد برخی از مورخین ان دوره معتقدند نام بابا جق را از نام بابا علی بیگ پدر زن نادر شاه افشار که در تاریخ از وی به عنوان حاکمی عادل که با رعایا با عدل و داد رحمت رفتار میکرد گرفته شده است.

لطف آباد در نقطه صفر مرزی با کشور ترکمنستان و در حاشیه کویر قره قوم قرار داشته و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۸۰ متر می باشد.

معرفی و تاریخچه گمرک لطف آباد

گمرک لطف آباد در شمال شرقی استان خراسان ، در فاصله ۲۵ کیلومتری از شهرستان درگز و ۲۹۵ کیلومتری از شهر مشهد واقع گردیده است . بخش مرزی لطف آباد با شهر آرتیق از توابع کشور ترکمنستان هم مرز بوده و این شهر با پایتخت کشور مزبور عشق آباد حدود ۹۰ کیلومتر فاصله دارد .
فعالیت اولیه این گمرک مربوط به صده های گذشته بوده ، بطوریکه قبل از شکل گیری اتحاد جماهیر شوروی ، مردم منطقه مبادرت به انتقال کالا می نمودند و در این راستا عمدتا تولیدات خود را با ملزومات مورد نیازشان با کشور مقابل معاوضه می کردند . این امر موجب گردیده بود در منطقه درگز ، سه گمرک لطف آباد ، سنگ سوراخ و حصار فعال باشند ولی در زمان هفتاد ساله حکومت کمونیستی شوروی ، گمرکات یاد شده تعطیل بوده و پس از فروپاشی شوروی و شکل گیری کشورهای CIS در سال ۱۳۷۲ گمرک لطف آباد مجددا فعالیت خود را آغاز نمود .
این گمرک در زمینی به وسعت ۱۶ هکتار بنا گردیده که شامل سا لنهای تجاری ، اداری ، مسافری ، انبارها و محوطه تخلیه و بارگیری می باشد . در قسمت غربی گمرک لطف آباد ، راه آهن به منظور ترانزیت کالا و بهره گیری از عملیات ترانشیپمنت ، با توجه به توانمندی حمل و نقل جاده ای در ایران و حمل و نقل ریلی در کشورهای CIS ، به وسعت ۵۴ هکتار احداث گردیده است.